Thursday, June 30, 2011

Bola Sepak Malam Tadi

Malam tadi masa melepak depan tv sambil makan, aku bersembang dengan Mie-chan. Tiba-tiba pemilik Chopper turun bawah ke ruang tamu.
“Weh Mo, ko tak tengok bola ke?” Tanya pemilik Chopper kepada Mie-chan.
(Nama lain Mie-chan adalah Mo or Mimo)
“Mana ada…” Mie-chan balas.
“Adalah. Kat TV1. Dah 1-0.” Beritahu pemilik Chopper.
“Tahu lak ko?” Tanya aku pada pemilik Chopper.
“Well. FB ada.” Kata pemilik Chopper sambil main i-Phone dia.
“Owh…” Balasku.
Mie-chan bukak TV. Adjust area. TV1 akhirnya ada warna. Sambil layan bola, Mie-chan jemur baju yang dah dia basuh.
Pemilik Chopper dah naik ke bilik dia. Turun pulak Tengku Rina. Si Mie-chan masih kebas-kebas baju dia. Kali pertama dia kebas, terasa angin kat muka aku. Aku diam je. Best gak malam-malam panas ni ada ‘angin tambahan’. Kali kedua dia kebas lagi sambil matanya menghala ke TV. Aku pun pandang dia. Mie-chan balas pandangan aku.
“Kena ko ke?” Dia tanya, sambil buat muka tak bersalah.
“Em. Ko tak suka aku ke?” Ujarku sedikit bergurau.
Mie-chan gelak-gelak. “Dah gol ke?” Tanya dia lagi.
“Dah 2-0.” Balas aku.
Sekali lagi Mie-chan kebas baju dia. Kali ni aku bangun.
“Aku nak naik lah.” Kataku sambil menapak ke tangga.
“Eh, tu coach dia. Sapa entah nama dia… Murugam?” Tiba-tiba tanya Tengku Rina sambil matanya ke TV.
“Banyak lah ko Murugam. Balakrishnan something-something lah nama dia.” Balasku yakin.
Aku tak pandang Mie-chan, terus lari naik tangga dan masuk bilik.
Balakrishnan kan nama dia? Dalam hati aku tiba-tiba tertanya-tanya.

dan tengah hari tadi di wall FB aku…

3 comments:

wenkhadi said...

sebenarnye M.Kumaresen..wakaka

Anonymous said...

haha.. nyanyuk...

xluwiex said...

haha main bantai je eh...