Thursday, May 31, 2012

Lipat kertas supaya jadi pelindung yang cantik

Assalamualaikum...

Hi kawan-kawan. (muah pipi kanan, muah pipi kiri.)

Hari ini Teejah (bukan nama sebenar) nak share sesuatu.

Kawan-kawan tentu banyak CD yang di 'burn' kan? Teejah nak tunjuk cara-cara nak lipat kertas untuk jadi pembungkus CD.

*bunyi cengkerik*

Okay, tak nak buang masa, mari kita lipat sama-sama ye...


Bahan-bahannya:

Sekeping CD dan sehelai kertas

Cara-caranya:
Lipat di kiri dan kanan ikut size CD


Lipat ke atas
Lipat segitiga di penjuru kertas

Lipat lagi


Sumbatkan dengan berhemah
Pandangan Depan dan Belakang


Kan dah siap? Senang kan?

Antara yang dah siap



Teejah dah design awal-awal kertas covernya. Teejah pinjam gambar kat Uncle Google je. Kalau kawan-kawan creative, boleh la lukis sendiri...

Ini design untuk paper kuning tadi


Okay, kawan-kawan. Selamat mencuba.

Terima kasih sebab sudi baca. (muah pipi kanan, muah pipi kiri)

Daaa~~




Okay, abaikan untuk sesi gedik itu. Aku ternampak cara-cara nak lipat kertas untuk jadi cover CD masa baca 9gag minggu lepas. So, sebab aku rasa menarik dan boleh di share kan juga, aku pun semangat upkan entry ini.

7 comments:

maro rozalez said...

penah buat untuk hantar assignment berserta CD dizaman jadi budak U dulu. huhu

AnaqiHawwari said...

Biasanya kawan aku yang tolong lipatkan dulu-dulu masa hantar assignment...

Biasalah~ *slowpoke



hahaha...

Anonymous said...

dah dapat..tp xbayar lg 20sen... opsss......

wenkhadi said...

ni first time tgk...patut miro dah share mende ni masa belajar dulu

AnaqiHawwari said...

wenk, banyak je lam internet sebenarnya. Aku pun baru perasan, tu yang seronok sangat melipat kertas tu.

natasha said...

kreatifnyer..shaqi...

AnaqiHawwari said...

Thanks kak Tasha. tapi bukan kreatif pun. Just copy-paste dari google je.haha